Ownership when you worked for the architect

Who owns MEP drawings under a consultant agreement?

Updated

Most MEP design is done as the architect's consultant, not for the building owner directly. The statutes say who owns the drawings first; the consultant agreement says what licence passes up the chain.

Ask about my firm's MEP records

Who owns the drawings first

Under US law copyright vests initially in the author, and for work an employee prepares within the scope of employment the employer is treated as the author. In the UK the employer is the first owner of copyright in work an employee makes in the course of employment, subject to any agreement to the contrary.

Source: Who owns an MEP consultant's drawings and calculations

How it can move

In both countries a transfer needs writing: a US transfer is not valid unless it is in writing and signed by the owner of the rights, and a UK assignment is not effective unless it is in writing signed by or on behalf of the assignor. A consultant agreement that assigns copyright to the client is the document to look for first.

Source: 17 U.S.C. 204, transfers of copyright

What the standard consultant forms say

AIA C402-2018
AIA's instructions say the consultant and the architect are deemed the authors and owners of their respective Instruments of Service and retain all common law and statutory rights, including copyright; through the flow down the owner receives a nonexclusive license to use the consultant's Instruments of Service for constructing, using, maintaining, altering and adding to the project.
ACE Professional Services Agreement 2017
Clause 9.1 leaves the consultant's intellectual property rights vested in the consultant, and the client has a licence to use the drawings, documents and information issued to it for any purpose relating to completion of the project.
ACE Short Form 2015
Material the consultant provides remains vested in the consultant, and the client has a licence to copy and use it for the purposes for which it was provided.
ACE collateral warranty
The consultant's intellectual property rights remain vested in the consultant, and the beneficiary has a licence to use the drawings and documents issued under the appointment for completion of the works and the operation of the project.

Source: Who owns an MEP consultant's drawings and calculations

So under these forms the MEP firm keeps the copyright and the client or owner takes a licence for the project. AIA C401-2017's own copyright article is not on our table: the instructions page we read does not address it, so check the article in the agreement you signed.

How long the right lasts

A UK drawing stays in copyright until 70 years after the end of the year its author dies. In the US a work made for hire lasts 95 years from first publication or 120 years from creation, whichever ends first, so a firm's old drawings rarely fall out of copyright before they lose their value.

Source: 17 U.S.C. 302

Describe the firm's design records

Your calculations and issued drawings are usually yours, unless a consultant agreement said otherwise. Tell us how the archive was made and we will reply about your own projects.

Your role on the projects

Where does the firm stand today?

  • A person answers every building services enquiry in writing
  • Nothing you enter reaches a listed software vendor or buyer
  • Leave drawings, calculations and client names out of this form

Sources

This site's own datasets, every figure quoted from its source and dated:

See which of your projects could be licensed

Your calculations and issued drawings are usually yours, unless a consultant agreement said otherwise. Tell us how the archive was made and we will reply about your own projects.

Ask about my firm's MEP records